Valoració electoral
0
Després de les eleccions del 20-N toca analitzar els seus resultats i fer valoracions polítiques d'aquests. Primer vorem dades generals per més tard fer les valoracions, ja que crec que aquestes dades s'han de treure sobre el total de la població i no sobre la que vota, així compararem totes les opcions.
- PP: 30,98%
- Abstenció: 27,78%
- PSOE: 19,95%
- IU: 4,80%
- UPyD: 3,26%
- Amaiur: 0.95%
- CiU: 2,90%
- Vots en blanc: 0,95%
- PNV/EAJ: 0,92%
- Vots nuls: 0,90%
Podia continuar posant més dades, però ho veig innecessari . També hem de tindre en compte una cosa alhora d'interpretar aquestes dades i és que els partits que no son d'àmbit estatal, encara que siga un percentatge molt xicotet també els poden votar menys persones. Primer de tot una cosa que podem destacar és la desconfiança de la població cap a l'actual sistema representatiu, fet que es reflecteix en l'alta abstenció, en els vots nuls i en blanc. Un altre tema derivat és el percentatge del partit guanyador, que segurament governarà amb majoria absoluta amb poc més d'un 30% és a dir que sols 3 de cada 10 persones confien en el PP. Aquests resultats deixen en la taula temes com la llei electoral, que sent una de les més injustes de la UE, suposa que li calen menys vots per treure més representació. Aleshores davant açò hem de pensar quin tipus de llei electoral seria més representativa i d'alguna manera no afavoriria el bipartidisme, molt parlen d'una única circumscripció electoral, fet que ens encaminaria clarament a una gran injustícia per aquells partits, que sols es presenten en un territori, i no garantiria la pluralitat nacional de l'estat, de fet ens faria avançar inexorablement cap a un major centralisme. Aleshores si l'estat en teoria és autonòmic, les autonomies haurien d'avançar cap a ser estats federals a la força, doncs no podem dir que ho siguen doncs prèviament no han sigut lliures per a federar-se. Doncs veiem que la circumscripció hauria de ser la comunitat autònoma, i també reduir la barrera electoral al 2 o al 1% i al mateix temps ampliar el número de persones que formen el Congrés dels diputats, que siga per exemple de 500 com molts altres països.
Una altra valoració que podem fer de les eleccions és la pujada de forces d'esquerres tant a un àmbit estatal com territorial, tenim per una part la pujada d'IU de 2 a 11. I la estrena d'Amaiur a les eleccions amb 7 diputats, és curiós com li ha beneficiat la llei electoral, on veiem que suposa una embranzida cap al procés de pau i l'autodeterminació en Euskal Herria(sota dominació espanyola), encara que en Nafarroa no ha acabat de tindre tanta importància, perquè s'ha dividit el vot degut a la formació Geroa Bai. Doncs podiem dir que el sector d'aquesta coalició que no és del PNV-EAJ, sense problemes hagueren pogut votar a Amaiur. També veiem com a entrar Compromís-Q en el parlament, encara que aquest escó el poden interpretar de moltes maneres, i un d'ells és el paper d'Equo, que ha passat amb aquesta formació eixida pràcticament del no-res, i que intentava aglutinar el vot ecologista a l'Estat, però no ho ha aconseguit doncs el partit ecologista tradicional ha anat en coalició amb IU, i l'altre sector ha anat a Catalunya amb IU i al País Valencià amb Compromís. De totes les maneres quan s'han presentat sols han tret més de 200.000 vots i no sabem quin serà el futur d'aquest partit, que en lloc d'aglutinar el moviment ecologista pareix que l'ha fragmentat i preten ser la delegació espanyola dels Verds Europeus (dreta ecologista). I aleshores Compromís anirà a Madrid a fer el que ha fet tota la vida a nivell de Principat ERC i CiU, però sols amb un representant, que com sabem tindrà ben poca força, i no sabem amb qui s'unirà, supose que per afinitat ho faràn amb BNG i CC, doncs els altres grups ja tenen grup propi.
D'alguna manera aquestes són les valoracions més positives, però tindrem un PP amb majoria absoluta, que serà la versió original de l'ofensiva neo-liberal, no el hacendado europeista sociata. Tindrem desmantellament dels serveis públics, i per una altra banda tenim l'augment de UPyD, que és molt preocupant doncs són de fet feixistes espanyols, al més pur estil del lerrouxisme dels anys 20 i 30. Vorem que serán uns grans aliats del PP en quant a retllar les llibertats nacionals de tots els pobles oprimits de l'Estat Espanyol, cal no perdre de vista que van ser ells els que van intentar impedir que s'acceptara el dret d'autodeterminació en l'Acampada de Barcelona(moviment 15m) i els denunciants per a carregar-se la immersió lingüística al Principat.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada